Kinderyoga Balasana @ Lisette

Geef ruimte aan het kind in je
 

Waarom kinderyoga?Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is een combinatie van activiteit, ontspanning, creativiteit en samenwerken. Maar het allerbelangrijkste is dat kinderen plezier hebben en dat ze zichzelf kunnen zijn in de les.

Tijdens een yogales staat er een thema centraal en zal het kind aan de hand van dit thema verschillende oefeningen doen. Zo worden er yogahoudingen uitgevoerd. Dit zijn zowel losse yoga oefeningen als yoga reeksen. De kinderen leren voelen hoe ze hun lichaam moeten gebruiken tijdens een yogahouding. Ook leren ze bewust te worden van hun ademhaling. Hierdoor wordt het lichaam tijdens een les bewust gebruikt en aangestuurd. 
Naast het inspannen en ontspannen tijdens een lesuur, worden er op lange termijn ook andere persoonlijke karaktereigenschappen ontwikkeld:


Wat ontwikkel je met kinderyoga?

Er zijn verschillende vlakken die aangesproken worden bij kinderyoga:

  • Fysiek: verbeteren van flexibiliteit, evenwicht, motorische vaardigheden en spierkracht.
  • Sociaal: samenwerken, bewust worden van jouw reactie en van de reactie van de ander, stil staan bij respect en grenzen stellen. Ook leren ze dankbaar te zijn en dit uit te spreken.
  • Emoties: emoties herkennen, voelen en ervaren hoe dit voelt. Ook leren ze bewust hun ademhaling te gebruiken in bepaalde situaties en weerbaarder te worden (zelfvertrouwen vergroten).
  • Mentaal: concentratie verbeteren, creativiteit ontwikkelen, nieuwe houdingen ontdekken, nadenken over gevoelens en handelen.


Wat is het verschil tussen kinderyoga en yoga voor volwassenen?

Wellicht heb je als ouder wel eens deelgenomen aan een yogales.
Deze lessen zijn voor kinderen niet leuk en uitdagend genoeg. De spanningsboog van kinderen is minder groot en ze kunnen zich niet lang concentreren op één houding. Daarnaast moeten ze ook soms even door de ruimte rennen en kunnen zeggen wat ze denken. De kinderyoga lessen zijn hierop aangepast.

Het verschil tussen een kinderyoga les en een yoga les voor volwassenen is dan ook de hoeveelheid yogahoudingen die wordt uitgevoerd. Tijdens een kinderyogales worden gemiddeld 8 à 10 yogahoudingen uitgevoerd. Daarnaast  worden er andere spelletjes en oefeningen gedaan. Die spelletjes en oefeningen verschillen per les en per thema. 

De kinderen mogen meedenken welke houdingen passen bij het thema van de les. Daarnaast wordt de creativiteit ook nog aangesproken bij de eindoefening van de les.