Kinderyoga Balasana @ Lisette

Geef ruimte aan het kind in je
 

Lisette Hamerlinck


Hallo!

In 2014 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeute. Tijdens deze opleiding werd mij al snel duidelijk dat ik me  wilde specialiseren in kinderen! Vanaf 2017 ben ik werkzaam in Fysiotherapie Tilburg Reeshof als kinderfysiotherapeut. Het spreekt me heel erg aan dat kinderen nog een bepaalde onbezonnenheid in zich hebben. De eerlijkheid, creativiteit en openheid van kinderen geeft mij een luchtige kijk op het leven. Wat ik heel erg belangrijk vind tijdens het behandelen van kinderen, is dat de kinderen zich fijn voelen en zichzelf durven te zijn. Ik merk dat ik ze hierdoor beter kan helpen. Kinderen komen bij mij omdat ze moeite (of pijn) hebben met bepaalde motorische handelingen. Het geeft mij veel voldoening als ik zie dat deze handelingen leuker en makkelijker worden voor het kind!  

Wat ik heb gemerkt is dat bij het aanleren van motorische handelingen, naast het fysieke aspect, ook de geest mee- of tegen kan werken. Dit heeft mij vanaf het begin van mijn studie al heel erg bezig gehouden. Waarom doen kinderen zoals ze doen, wat is de strategie van hun handelen en hoe kan ik ze helpen om hun handelen effectiever te maken. Als kinderfysiotherapeute begeleid je een kind voor een korte periode. Ik wil kinderen daarom handvatten geven om in de toekomst dezelfde klachten te voorkomen en zelfredzaam te zijn.


Yoga in mijn leven

Ik ben sinds 2017 geïnteresseerd geraakt in yoga en het sindsdien ook zelf gaan doen. Naast het actieve gedeelte van yoga, merkte ik dat de ontspanningsoefening aan het einde van de les mij ook veel rust gaf. Even niks doen en alleen maar luisteren naar de stem die jou 'meeneemt' zorgt ervoor dat alles buiten de ruimte er even niet toe doet. Je bepaalt even niet zelf wat er in je hoofd omgaat. 

De yoga en de ontspanning na een les hebben ervoor gezorgd dat ik echt ben gaan voelen hoe het met mij gaat. Ik kan nu even terugschakelen in plaats van alles in de 6e versnelling te doen. Dit wil ik andere mensen ook laten ervaren! Hoe mooi is het als je dit al heel erg vroeg in je leven kan leren, waardoor je hier nog langer iets aan hebt?

In augustus 2019 heb ik een deugdenworkshop gevolgd bij Dolfijnwellness. Daarna heb ik in december de opleiding tot kinderyogadocent gevolgd. Tijdens deze intensieve opleiding heb ik geleerd dat kinderyoga meer is dan alleen ontspannen. Ik heb geleerd dat ook concentratie en samenwerken heel erg wordt aangesproken tijdens kinderyogalessen. Ook het inlevingsvermorgen wordt getraind door middel van visualisaties. Deze visualisaties geven kinderen nadenkstof voor de rest van de week. De yogales stopt soms niet wanneer de kinderen de lesruimte uit lopen. 

Ik heb ontzettend veel zin om met uw kind aan de slag te gaan. Om samen hun creativiteit, concentratie, inbeeldingsvermogen, samenwerking en zelfvertrouwen te verbeteren.


Wat zijn deugden?

Ik vertelde hierboven dat ik een deugdenworkshop heb gevolgd. Hierdoor ben ik heel anders gaan communiceren met woorden. Ik wil je graag vertellen wat dit inhoudt. Deugden zijn namelijk positieve karaktereigenschappen. Iedereen heeft deze eigenschappen in zich, de ene komt echter wat duidelijker naar voren dan de andere. Tijdens een deugdenworkshop heb ik geleerd wat de waarde is van het benoemen van deze karaktereigenschappen. In sommige situaties loop je vast en kan je door het analyseren met deugden makkelijker bedenken wat je nodig hebt om een situatie om te buigen. Door dit kinderen vroeg aan te leren, gaan ze deze karaktereigenschappen herkennen en kunnen ze dit (als ze wat ouder zijn) gebruiken om een situatie te analyseren.  

Het benoemen van deugden maakt een compliment ook diepgaander. Je benoemt namelijk een karaktereigenschap en niet het resultaat: 

"Wauw wat heb jij dat goed gedaan." vs. "Wauw wat heb jij je creativiteit goed ingezet."